divendres, 20 de març del 2015

LA PRIMAVERA

La primavera comença el 22 de març, però en realitat comença a gestar-se a partir  del 4 de febrer , moment en que la sàvia emmagatzemada en les arrels de les plantes i arbres s’impulsa suaument cap a dalt. Externament ho fa amb timidesa, però internament amb tot el impuls que fruirem  45 dies desprès. Per tant és lògic començar a modificar els nostres hàbits tal com fa la natura. En la saviesa oriental aquest moviment emergent i ascendent  se li diu energia fusta.  És l’energia  que en la natura despunta, brota i germina, i afecta a plantes, animals i humans. Aquest moviment que tendeix  a projectar-se  amb força com els primers brots verds en els camps i jardins, també surten del nostre interior i pot ser pletòric o castrat depenent del nostre fetge i vesícula biliar, els òrgans que representen la primavera en el nostre cos.



Per sintonitzar amb aquest flux , el nostre fetge i vesícula ha de permetre aquest viatge que succeeix al llarg de la part dreta del cos , pujant des de la cama.
Aquest flux es para o col·lapsa si no eliminem toxines i grasses i es manifesta amb un caràcter agre, irritable , frustrat, agressiu, desconfiat o massa extravertits.
Per això la primavera , en totes les cultures, és l’època de depuració.


Algunes persones fan dejunis o dietes extremes que en principi pot portar cert benestar però que  a la llarga tenen efecte yo yo. Per tant el més adequat és fer una depuració de forma orgànica, no dràstica; ajudar als nostres òrgans a depurar pot ser molt senzill i positiu.

El fetge és un òrgan tant important que en el clàssic de l’emperador groc ( antiga autoritat sobre filosofia i medicina oriental ) compara el fetge amb un general segon al mando, junt amb el cor. El fetge executa moltes operacions al cos i coordina diferents funcions digestives, circulatòries i excretores. Filtra les toxines de la sang , produeix i transporta la bilis, controla els nivells de sucre, fabrica hormones i enzims creant proteïnes, en especial les necessàries per la coagulació sanguínia.


La vesícula biliar emmagatzema i secreta la bilis, un fluid digestiu produït pel fetge que ajuda a emulsionar i digerir les grasses.
Per nodrir el fetge i la vesícula s’han de prendre aliments amb energia emergent que refredin lleugerament , ja que el fetge te una temperatura una mica mes elevada que la resta dels òrgans.
El cereal recomanat  és l’ordi ( cebada) ja que refresca , també els brots i fulles tendres verdes, els germinats, cebes tendres, api,  bolets, espàrrecs, carxofa, col xina, cogombres, mongeta tendra, pèsols, alls tendres, bulgur, cus cus, el blat, la civada ( avena), llenties, pasta , els ferments, prunes, sabors àcids del suc de llimona, algues wakame. Tots aquest aliments refresquen lleugerament i son adequats per la transició de l’hivern cap a l’estiu.
Un fluid flux  d’energia arbre a traves del fetge i la vesícula representen: tolerància, paciència, entusiasme, constància, flexibilitat, capacitat d’adaptació, alegria, esperit d’aventura, generositat, ètica, empatia, romàntic, assertiu, bon humor.



Com mantindre el fetge i la vesícula en bon estat.
·        Evitar els sucres simples, la mel, brioxeria  industrial, farines refinades.
·        Evitar menjar en excés, i no consumir grasses saturades, carns, làctics.


Suggeriments  per beneficiar-te del flux arbre.
El fetge vol descansar per tant:
NO = sopar tard, estrés, pressió laboral o familiar, excés de calor, roba sintètica.
SI =    mastega molt el menjar, menjar menys quantitat, sopar aviat, fer dansa, caminar pel mati.


Coccions recomanades:
Vapor, escaldat, coccions més curtes, bullits, saltejats lleugers, pickles, sabors àcids o agredolç.



RECEPTA:

Carxofes al vapor en vinagreta.
Ingredients:
4 carxofes
1 culleradeta de mostassa
Un raig shoyu
1 dent d’all
Unes branquetes de julivert
1 cullerada de melassa de civada
Pebre negre
2  cullerades d’oli oliva
5 cullerades d’aigua.
Preparació:

Pelar les carxofes i coure-les al vapor , preparar una vinagreta amb la resta d’ingredients. Servir calentes amb la vinagreta. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada