dijous, 29 d’octubre del 2015

L'OMS i el consum de carn vermella i embotits.

L’alarma que ha generat l’informe de l’ OMS ( Organització Mundial de la Salut ) sobre el consum de carns vermelles i embotits ha donat pas a tota una sèrie de debats i crítiques.

Precisament l’organització que ha de vetllar per la nostra salut ,ha autoritzat l’ utilització generalitzada de conservants, nitrits, colorants, etc en els productes que consumim.
Però hem de mirar uns anys enrere per veure com ens alimentàvem, com cuinàvem o com compràvem els aliments que ens mantenen vius i sans.

Desprès de la revolució industrial, sanitària i social calia alimentar a la gent que ara tenia accés a productes de consum, i  tenien un sistema sanitari que allargava i els donava qualitat de vida. Com alimentar a tota aquesta gent?.


L’agricultura es feia intensiva i la ramaderia criava en poc temps i no importava com es feia, ni si el que menjaven els animals destinats al consum humà era adequat,  ( penseu en el cas de les vaques boges, aquest és l’exemple de com “ tot val “ per omplir les panxes).

Per tant   l’industria alimentaria és un negoci molt sucós ,i tots ens hem de posar alguna cosa a la boca per viure.

Vull fer-vos pensar com ha canviat la nostra forma d’alimentar-nos. Abans , les nostres àvies tenien els aliments necessaris per una dieta equilibrada: verdures, llegums, carns ( poques i criades a casa ), peix ( bacallà molt habitual en zones interiors i el fresc a la costa ), cereals, làctics , ous, oli d’oliva. De tot, sense excessos, de km 0 , de proximitat.

Els seguidors d’aquest blog de la meva edat han vist a mares i avies cuinant per la família.
I perquè els nostres fills i filles NO volen “perdre” temps per preparar aliments?.

Per què ens han abocat a no tenir temps per nosaltres?. Doncs per que alimentem aquesta maquinaria consumista.
Els nostres horaris ens priven de conciliació laboral-social-familiar. I quan arribes tard a casa que penses fer per sopar?: El mes fàcil i còmode:
  • ·        Pizzes preparades                                    
  • ·        Embotits i pa amb tomàquet
  • ·        Qualsevol menjar preparat....



Dedicar temps al menjar , als aliments  que nodreixen el teu cos, sembla que no te importància,  que és una pèrdua de temps. Quin error!!.
Si ens organitzem i tenim el necessari per fer àpats sans no ens estressarem amb el
“ Que faig per sopar?!!!!!!!!”


Tornem a l’ OMS i com es preocupa per nosaltres. Jo no entenc com no s’han definit abans sobre aquesta qüestió amb el temps que fa que els consumidors estem envaïts de conservants, nitrits, glutamats, colorants, etc..  fa temps que se saben les virtuts de la dieta equilibrada, i que cal menjar de tot sense abusar d’alguns aliments que ara estan a la picota.

Menjar carn vermella 100g  2-3 cops per setmana és correcte, i si es compra a la carnisseria on es tallada al moment, millor. Fugiu de les safates de porexpan del super, farcidetes de conservants, només hem de mirar la data de caducitat. Com pots tenir una carn a la nevera quasi una setmana sense que creixi de tot?. Doncs afegint conservants, que per una part son necessaris per garantir la salut col·lectiva  , però si s’abusa el consum , s’acumulen i afecten al nostre cos.
Els embotits han de ser de qualitat , com tot, NO mengeu habitualment mortadel·les, chopeds, que son masses càrnies que acumulen un alt nombre de processos industrials que els fan perjudicials. En canvi el pernil curat, la llonganissa i el fuet en els quals es pot veure la matèria primera estan menys manipulats i son més sans.

I no abusar-ne és la clau. Com tot.

Per últim demanaria a l’ OMS que també sigui conseqüent i actuï sobre els additius cancerígens del tabac, abans, deixar aquest hàbit perniciós era relativament fàcil, ara, és quasi impossible.
Sabeu que els països on el tabac és molt barat és on te més elements adictius?.

La industria alimentaria també actua amb aquesta premissa, afegeix  excessos de sucre, i potenciadors de sabor que els fa molt adictius.
Quan tenim una baixada d’ànims o tristor recorrem a “ atracons” de sucre o de xips que ens donen aquesta “ falsa” sensació de benestar. El sucre amb pics glucémics i els potenciadors de sabor ens enganxen irremediablement.

Feu-me cas i mengeu equilibradament, de tot ( verdures, llegums etc... )  i en la seva mesura.
  I també bròquil!



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada